Ongewenste overnachting in het bos zorgt voor natuurbrand in Oldebroek

04-06-2023

Rond half 10 zondagmorgen ontdekte een wandelaar de natuurbrand in Oldebroek. Hij merkte op dat 100 meter naast een wandelpad brand was in het bos perceel tussen de snelweg de A28 en de Bovendwarsweg in Oldebroek.

De meldkamer alarmeerde meerdere brandweerkorpsen uit de omgeving om de brand te bestrijden. Zo zegt Jelmer Dam, taakcommandant Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland: “Omdat het relatief droog is tegenwoordig, zitten we op een hoger uitrij potentieel. Daardoor gaan we met meerdere voertuigen rijden, zodat we zo snel mogelijk capaciteit hebben ter plaatse.”

Door het snelle optreden van de korpsen kon de brand klein gehouden worden. Tijdens het blussen van de brand werd er al snel opgemerkt dat het ging om een verdachte situatie. De politie en brandweer hebben meteen een onderzoek gestart. Zij troffen rond de brandhaard een aantal opvallende details aan, zoals laarzen, vuurboog, uitwerpselen en een stuk vlak gemaakte grond.

Wat leiden er op dat er een overnachting had plaatsgevonden in het Geldersch Landschap & Kastelen terrein Zwaluwenburg. Waar het verboden is om van zonsopkomst tot zonsondergang je in het bos te bevinden.  

Hoe de brand precies heeft ontstaan is niet duidelijk, wel is er 70m2 aan natuur verloren gegaan. Verder zegt Dam: “Als burgers brand signaleren, is het verzoek om dit direct te melden en de locatie zo goed mogelijk te duiden. Dat gaat allemaal via de alarmcentrale. En ga natuurlijk zo voorzichtig mogelijk om met vuur in de natuur.”

Van de Kolk  - NWVFoto.nl

NWV© All rights reserved 2024