Rolmodel Gerard van der Laan ontvangt Koninklijke onderscheiding

24-06-2022

Rolmodel Gerard van der Laan ontvangt Koninklijke onderscheiding

Op 24 juni heeft burgemeester Jan Nathan Rozendaal een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Gerard van der Laan, vrijwilliger van de Korfbalvereniging Elburg. De plechtigheid vond plaats tijdens het feestelijke afscheid van Gerard van der Laan, die na veertig jaar als vrijwilliger/trainer stopt, met ingang van 1 juli, de dag van zijn tachtigste verjaardag. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal noemde hem een rolmodel, de manier waarop hij vrijwilliger was en als mens en inwoner. Hij heeft Gerard van der Laan namens Zijne Majesteit Koning Willem Alexander verwelkomt als lid in de orde van Oranje Nassau.

Gerard van der Laan is voor velen geen onbekende. Als wiskundeleraar was hij eerst verbonden aan de MAVO Rehoboth Elburg en daarna aan het Nuborgh College, locatie Lambert Franckens. Hier heeft hij vele inwoners het vak wiskunde gegeven. Later kwam daar het vak informatica bij. In zijn vrije tijd zette hij zich in voor de korfbalvereniging, vooral als trainer. Verder was hij vrijwilliger voor het wijkcomité, de kerk en bij het opleiden van hulphonden.

Voor- en tegenspoed

Bij de korfbalvereniging was hij vooral actief als trainer van het recreantenteam, zowel in tijden als voorspoed als tegenspoed. Ook wanneer er maar twee leden op een training kwamen, dan zette Gerard zich vol in voor de training. Zou het gaan regenen? Dan eerst naar de training om te bekijken wat er wel kan. Was er iemand geblesseerd? Dan verzocht Gerard de geblesseerde om vooral te komen om te bekijken wat er wel kan. Na het doen van enkele kniebuigingen werd er meestal weer gerend.

“Met deze inzet heeft Gerard ervoor gezorgd dat het recreantenteam van de Korfbalvereniging Elburg bleef bestaan”, stelt burgemeester Jan Nathan Rozendaal vast. “Maar Gerard deed veel meer. Moest er geverfd worden, dan was hij van de partij. Daarbij kiest hij ervoor om vooral buiten de ‘spotlights’ te blijven. Ik zie bij hem een bescheiden en gezonde leefstijl. Door zijn inzet zijn anderen gezonder gebleven. Hij laat geen moment onbenut om iets voor anderen te doen, vooral wanneer er geen anderen zijn om een taak op zich te nemen. Bij het wijkcomité was hij plaatsvervangend voorzitter en secretaris. Als praktisch ingesteld mens ging hij ook met de prikstok de wijk in. Weliswaar bestaan de wijkcomités niet meer, Gerard is nog steeds elke vrijdag met de prikstok in de weer. Bij de Ichtuskerk is hij actief als ouderling. Om deze redenen heeft het heeft Zijne Majesteit Koning Willem Alexander behaagd om Gerard te verwelkomen als lid in de Orde van Oranje Nassau.” 

Van de Kolk  - NWVFoto.nl

NWV© All rights reserved 2024