Gasloze samenleving startte 20 jaar geleden in Elburg.

28-06-2017

Eibert Draaijer was 20 jaar geleden een van de eerste pioniers in bodemenergie. Als dank voor zijn vooruitziende blik wordt de allernieuwste boorwagen van Duratherm naar hem vernoemd. Woensdagmiddag 28 juni werd de 82 jarige Eibert Draaijer in het zonnetje gezet tijdens de officiële overdracht van de nieuwste boorwagen (hydraulic Drill Rig) van Duratherm. De heer Draaijer is als oud eigenaar van de derde generatie van dit meer dan 100-jarig familiebedrijf. Wethouder José Oosthoek van de gemeente Elburg, die o.a. duurzaamheid in haar portefeuille heeft, heeft de heer Draaijer tijdens deze overdracht geassisteerd bij het bedienen van de boorwagen.

Een halve eeuw na de vorige grote transitie in de energievoorziening staat Nederland weer voor een megaklus. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd de overgang van de kolenkachel naar de gaskachel binnen tien jaar voltooid. Een huzarenstukje, dat nu herhaald moet worden. Duratherm schaft hiervoor een extra boorwagen aan die 300 meter diep zal gaan boren. Nederland wil in 2050 volledig duurzaam zijn en dat betekent dus ook: geen aardgas meer. Gaat het lukken om de zeven miljoen bestaande woningen van het gas te halen? Vaak is er voldoende warmte maar niet op het juiste moment. De oplossing wordt gevonden in het maken van een warmteaccu, onder iedere woning, aangesloten op een warmtepomp.

Duratherm is al meer dan 20 jaar specialist in deze gasloze oplossing. Duratherm  heeft inmiddels meer 2,1 miljoen boormeters voor verticale bodemwisselaars aangelegd. Dit komt overeen met  14.000 woningen, of 2% van alle woningen in Nederland.Om aan de grote vraag te voldoen is een extra hydraulic Drill Rig aangeschaft. Met deze nieuwe machine  wordt de boordieptegrens die op 200 lag verschoven naar ruim 300 meter. Hierdoor kan volstaan met 1 boring per woning. Bovendien is de bodem iedere 100 meter van nature 3 graden warmer. Dieper boren levert dus meer warmte op en daarmee een grote energiebesparing. Met 300 meter boringen wordt 5 tot 6 delen warmte uit de grond gehaald en 1 deel elektrische energie voor naverwarming door de warmtepomp. Hierdoor zijn energetische rendementen mogelijk van 500 tot 600 %. Dus  5 tot 6 keer meer dan we gewend zijn met de bekende CV ketel.

Van de Kolk  - NWVFoto.nl

NWV© All rights reserved 2024