Het Elburgs mannenkoor O.B.K. heeft uit de handen van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een Koninklijke Erepenning ontvangen.

29-10-2022

Het Elburgs mannenkoor Oefening Baart Kunst heeft uit de handen van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een Koninklijke Erepenning ontvangen. OBK heeft in de afgelopen 100 jaar veel betekent voor onze samenleving, zowel in sociaal opzicht als cultureel opzicht. Een vereniging als OBK biedt aan mannen in onze samenleving een plek, voor samenzang maar ook voor ondersteuning in moeilijke tijden.”

Lange tijd repeteerde OBK in de Sjoel, voordat dit gebouw een museum werd. Tegenwoordig repeteert OBK in ’t Huiken. Het koor verzorgt maar liefst zo’n 10 concerten per jaar, grotere en kleinere. Het repertoire van OBK laat zich omschrijven als gevarieerd: grotendeels geestelijk maar ook met ruimte voor zowel klassieke als populaire liederen.

Soms gaat OBK naar het buitenland, bijvoorbeeld naar partnerstad Haselünne. Langer geleden trad OBK op in Wenen en in Parijs. Ook durft OBK bijzondere samenwerkingen aan te gaan zoals met Jan Vayne in 2010. 

OBK is een vereniging met oog voor elkaar. Overlijdt er een lid, dan staat de weduwe gedurende drie jaar op lijst van genodigden voor alle concerten.

Het 100-jarig bestaan is niet rimpelloos verlopen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog stelde de bezetter de Kultuurkamer in. Iedereen die in de cultuur en bij de media werkte was verplicht om zich hierin te registreren. Ook van OBK werd geëist dat men hier lid van zou worden. Het koor weigerde en stopte met haar activiteiten. Na de oorlog pakte OBK de draad weer op. OBK telt nu zo ruim 65 leden. Belangstellenden kunnen zich melden via www.elburgsmannenkoorobk.nl

Van de Kolk  - NWVFoto.nl

NWV© All rights reserved 2024