KNRM schipper Arjen de Gunst ontvangt Koninklijke onderscheiding

09-07-2022

KNRM schipper Arjen de Gunst ontvangt Koninklijke onderscheiding

 

Op 9 juli heeft burgemeester Jan Nathan Rozendaal een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Arjen de Gunst, vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij reddingstation Elburg (KNRM). Na twintig jaar vrijwilliger, eerst als opstapper en later als schipper, verlaat Arjan de Gunst de KNRM. Burgemeester Jan Nathan roemde zijn inzet. Naast zijn langdurige inbreng bij de KNRM was Arjen de Gunst actief bij de vereniging Elburgh Vuvenzestig, die verantwoordelijk is voor het beheer en in de vaart houden van de botter EB65. Ook is Arjen de Gunst als vrijwilliger jarenlang betrokken geweest bij de Hervormde gemeente, onder andere bij huiscatechese aan jongeren bij hem thuis.

 

390 acties

Als opstapper/schipper van de KNRM was Arjan de Gunst betrokken bij maar liefst 390 acties. Enkele in het oog-springende acties vonden plaats in het begin van zijn carrière. Destijds was een klein lesvliegtuig in het Veluwerandmeer neergestort. Een ludiek moment betrof de keer dat Arjen nog onder het scheerschuim van de kapper arriveerde bij de boot. Bij een andere keer had zijn dienst als schipper een onverwachte wending. Wat eerst leek op een eenvoudige sleep veranderde in een levensreddende actie. Een onverwachts opgestoken harde wind had verschillende zeilboten (polyvalken) laten kapseizen. Met blauwe lippen, door de onderkoeling, werden de drenkelingen aan wal gebracht. Het had niet langer moeten duren. 

 

De uitreiking kwam voor Arjen als een verrassing. Volgens burgemeester Jan Nathan Rozendaal is dat maar goed ook want het is iemand die niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat: “Dit is nu zo’n stille vrijwilliger die rust brengt op het moment dat het spannend wordt voor anderen. Arjen is als schipper verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de bemanning. Hij heeft hen getraind en ook zelf trainingen opgezet. Als KNRM-er is ook hij regelmatig geconfronteerd met schrijnende situaties. Zijn inzet deed ertoe. Dat geld ook voor een heel ander onderwerp, het varend houden van de EB65. Dankzij zijn inzet en die van de andere betrokken vrijwilligers kunnen wij genieten van ons varend erfgoed. Ik spreek de hoop uit dat de inzet van Arjen inspirerend werkt voor zijn opvolgers en aspirant-vrijwilligers voor de KNRM.” 

Van de Kolk  - NWVFoto.nl

NWV© All rights reserved 2024