De nieuwe ambulancepost in de gemeente Elburg zal in 2022 gebouwd worden op de oude ANWB locatie naast de A28 op 't Harde.

11-02-2022

Eindelijk is het zover! De bouwwerkzaamheden van de nieuwe ambulancepost vlak naast de A28 kan gaan beginnen. Na jaren was de wens om centraler in het gebied te zitten, om zo de aanrijdtijden in de regio te verbeteren. Hiervoor is ook de steun gekregen vanuit de burgermeester uit de omgeving en ook zij hebben het belang van een ambulancepost op deze locatie onderstreept. 

Het verschil in aanrijdtijden alsmede het verzorgingsgebied is inzichtelijk gemaakt bij de uitruk van de huidige locatie in Elburg alsmede de beoogde locatie in ’t Harde. 

Na een heel traject gelopen te hebben met Rijkswaterstaat en de gemeente Elburg heeft het uiteindelijk geresulteerd in de vergunningverlening voor een pand op de plek waar vroeger de ANWB zat.

“Hier zijn we natuurlijk enorm blij mee” - Ambulancedienst Noord- en Oost-Gelderland

De ambulancedienst maakte al langer gebruik van het pand van de ANWB als uitrukpost waar gedurende de dag en avond situatie een ambulance voorwaardescheppend (VWS) staat om het gebied af te dekken. Toen de ANWB vertrok kwam het pand vrij. Dit pand is eind 2020 gesloopt maar er moest een muur blijven staan in ver band met de aanwezigheid van vleermuizen in dit gebied en in het pand. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. De muur mag voorlopig nog niet weg maar dat verhindert het bouwen niet. In de nieuwe ambulancepost zullen ook voorzieningen worden gemaakt voor de huisvestiging van vleermuizen aangezien het behoud van de natuur en duurzaamheid ook belangrijk wordt gevonden door de organisatie.

Omdat het pand gesloopt moest worden is de ambulancedienst in september 2020 tijdelijk in een unit gestationeerd met de basisvoorzieningen bij La Place met de gedachte dat er snel gebouwd kond worden aan het nieuwe pand. Helaas duurde dat wat langer dan verwacht en staat deze keet (unit) er alweer ruim anderhalf jaar. 

“Geen ideale situatie” - Ambulancedienst Noord- en Oost-Gelderland 

Hier gaan zij binnenkort weg en kunnen tijdelijk een ruimte huren bij het steunpunt van Rijkswaterstaat op ’t Harde tot het nieuwe pand klaar is. De ambulancedienst Noord- en Oost-Gelderland is enorm blij met deze ontwikkelingen! De Verwachting is dat het pand in september 2022 opgeleverd gaat worden.

Van de Kolk  - NWVFoto.nl

NWV© All rights reserved 2024