Burgemeester Jan Nathan Rozendaal, sergeant-majoor Walter Ludka (militair US Army) en kinderen van de OBS De Blerck op 't Harde onthulden de plaquette.

29-10-2021

Vrijdagmorgen werd de nieuw aangebrachte plaquette op het monument van Ted Bachenheimer onthuld aan de Eperweg. Dit is gedaan door sergeant-major Walter Ludka, onder toeziend oog van burgemeester Jan Nathan Rozendaal en de kinderen van de OBS De Blerck. De plaquette is van het regiment waar Theodore Bachenheimer deel van uitmaakte. Het was de bedoeling deze plaquette al een jaar geleden te onthullen. Door de Coronamaatregelen is het niet eerder gelukt. 

Ted (Theodore) Bachenheimer overleed op 22-10-1944 op 21 jarige leeftijd. Hij werd onder andere ingezet bij operatie Market Garden en werkte mee aan een Noordelijke ontsnappingsroute voor geallieerde militairen. Helaas werd hij gevangen genomen. Het lukte hem om te vluchten maar werd op de vlucht neergeschoten, waarna hij ter plekke overleed. Op die plaats is het monument opgericht. 

Ted Bachenheimer diende bij het 82e Airborne Division, parachute infantry regiment 504, in Fort Bragg, North Carolina. Hij was zoon van Duitse ouders, die vanwege hun Joodse achtergrond en het groeiende antisemitisme in het Duitsland emigreerden naar de Verenigde Staten. Ted was toen 12 jaar. Hij sprak en verstond het Duits uitstekend. Hierdoor lukte het hem op cruciale momenten gesprekken af te luisteren – onder andere op Sicilië- en de bezetter om de tuin te leiden. Na operatie Market Garden lukte het hem om verschillende geallieerde militairen te begeleiden naar achter de linies. Helaas is het hem niet gelukt om zelf tijdig terug te keren naar de veilige omgeving.

Van de Kolk  - NWVFoto.nl

NWV© All rights reserved 2024