Onthulling tegel tegen zinloos geweld op de skatebaan, bij parkeerplaats ’t Schootsveld in Elburg.

26-09-2021

Vandaag hebben de ouders van Michiel Schut samen met burgemeester Jan Nathan Rozendaal de landelijke Dag herdenken Geweldslachtoffers invulling gegeven. Zij deden dit door de tegel tegen zinloos geweld te onthullen op de skatebaan, bij parkeerplaats ’t Schootsveld in Elburg. Michiel Schut overleed begin april 2018. Hij sprong tussenbeide tijdens een ruzie. Een van de ruziemakers had een mes op zak en gebruikte het. Michiel is na enkele dagen aan zijn verwondingen bezweken. Hierna vond in Elburg op 11 april een stille tocht plaats tegen zinloos geweld.

De Dag Herdenken Geweldslachtoffers is in het leven geroepen door de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). Naast stilstaan bij de slachtoffers dragen nabestaanden als stil protest tegen geweld linten door de stad, dit jaar in Tilburg. Met meer dan 500 namen. Iedere naam is een dodelijk slachtoffer. Iedere naam kent vele familieleden, vrienden en andere nabestaanden, van wie de levens nooit meer hetzelfde is.  

Peter Schut, vader van Michiel: “Wij zijn blij dat de gemeente gehoor heeft gegeven aan onze oproep om aandacht te geven aan deze herdenkingsdag. Mooi dat dit fysiek tot uiting komt door het plaatsen van de tegel tegen zinloos geweld. Wíj herdenken íedere dag. Eén dag per jaar landelijk herdenken geeft ons steun.” Burgemeester Jan Nathan Rozendaal vindt het belangrijk om stil te staan bij de slachtoffers van zinloos geweld: “Ik vind het verschrikkelijk dat mensen op deze manier om het leven komen. Zinloos geweld is onacceptabel. Geweld kan en mag nooit een antwoord zijn. Ook niet als je je beledigd voelt. Houd jezelf in toom. En het is niet gewoon dat je een mes of een ander wapen bij je draagt. Lever die wapens in bij de politie of gooi ze weg.”

Van de Kolk  - NWVFoto.nl

NWV© All rights reserved 2024