Drukke dag voor jeugdraad gem. Elburg, onthulling vlag, pannenkoeken voor ouderen en opening natuurspeelplaats op't Harde.

12-06-2021

Actie JeugdRaad Elburg: pannenkoeken tegen eenzaamheid

Op 12 juni heeft de Jeugdraad Elburg actie ondernomen tegen de eenzaamheid bij ouderen. Hiervoor deelden zij pannenkoeken uit bij de verzorgingshuizen ’t Hart van Thornspic, De Voord, het nieuwe Feithenhof en Mariposa. Jeugdburgemeester Josefien Camminga vindt de extra aandacht voor dit onderwerp heel belangrijk: “Eenzaamheid is niet goed. Ouderen zijn soms eenzaam en wij willen hier iets aan doen. Daarom sturen wij hen een vrolijk kaartje en delen we pannenkoeken uit in de verzorgingshuizen.”

 

Jeugdraadleden, hun ouders, vrienden en verwanten hebben flink meegeholpen om voldoende pannenkoeken te bakken. Daar bleef het deze dag niet bij. De natuurspeeltuin, die al onder de vorige jeugdraad in ontwikkeling was, kon eindelijk geopend worden. Die opening, bij het scoutingterrein van scouting Gustaaf Adolf, was uitgesteld doordat de waterpomp door ‘flauwerikken’ kapot was gemaakt. Als kers op de taart presenteerde de JeugdRaad die dag haar nieuwe logo op de nieuwe vlag. Jeugdburgemeester Josefien heeft die ochtend samen met het jeugdraadslid Diederik Rolleman, die het ontwerp aanleverde, de verse vlag gehesen bij het gemeentehuis.

 

Extra liefde

De JeugdRaad moest kiezen tussen twee thema’s: een fietscrossbaan en het onderwerp eenzaamheid. Volgens jeugdburgemeester Josefien is er door de raadsleden flink over beide onderwerpen gedebatteerd: “Verschillende leden noemden dat mensen in deze tijd extra liefde en blijdschap nodig hebben. Wat meespeelt is dat er veel mensen in onze gemeente zijn die alleen wonen. Uiteindelijk is er gestemd en toen waren de meeste raadsleden voor het thema eenzaamheid. Deze pannenkoeken- en kaartenactie doen we om deze mensen een hart onder de riem te steken. Veel mensen zijn eenzaam, vooral door Corona, want dan krijgen veel mensen geen bezoek. Daarom komt de JeugdRaad in actie”

 

Met het hebben van een jeugdraad krijgt de mening van kinderen een duidelijk geluid. Zo haalt de JeugdRaad Elburg ideeën op en stelt verbeteringen voor. De raad is samengesteld uit scholieren, afkomstig uit groep 7 en 8 van de basisschool, die graag iets willen doen voor de gemeente. Ieder jaar krijgt de JeugdRaad een nieuwe samenstelling. Ook de jeugdburgemeester wordt jaarlijks opnieuw geïnstalleerd. De deelnemers leren hiermee ‘wikken en wegen’, maken kennis met het belangen afwegen en met het raadswerk en democratische besluitvorming. 

 

Van de Kolk  - NWVFoto.nl

NWV© All rights reserved 2024